4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C2 R2

The future...

Το μέλλον των αγώνων έχει το αρχικό «R» και ήδη στην Ελλάδα τα πρώτα αγωνιστικά με τις προδιαγραφές της νέας κατηγορίας Gr. R, όπως είναι το Citroen C2 R2, δίνουν δυναμικό «παρών».

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

ΤΟ κόστος κτήσης κι εμπλοκής στους αγώνες ήταν πάντα ένα πολύ σοβαρό θέμα για τους ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Aυτοκινήτου. Κάποια πειράματα πέτυχαν, ενώ κάποια άλλα απέτυχαν, και μάλιστα παταγωδώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Τα αυτοκίνητα προδιαγραφών S1600, τα οποία ξεκίνησαν ως προσιτή λύση για νέους οδηγούς, αλλά εξελίχθηκαν σε κινητά εργοστάσια εξέλιξης, με το κόστος τους να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η λογική της κατηγορίας R, στην οποία οι ελευθερίες μεγαλώνουν, ανάλογα με τη χωρητικότητα του κινητήρα, έχοντας, όμως, αρκετούς περιορισμούς στα μηχανικά μέρη και στην εξέλιξή τους, με στόχο τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα. Η προοπτική της FIA είναι η κατηγορία R να αντικαταστήσει μελλοντικά την Α και πιθανότατα να εμπλακεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με τις όποιες αποφάσεις να αναμένονται σε σχετική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο της φετινής χρονιάς. Οι κατηγορίες, λοιπόν, είναι τρεις: R1, R2 και R3, για αυτοκίνητα με κυβισμό έως 1.400, 1.600 και 2.000 κ.εκ., αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές, οι κανονισμοί της κατηγορίας R1 προσεγγίζουν αυτούς της Ν, στην R2 τα όρια εξέλιξης αυξάνονται στα επίπεδα του mini Gr. A, ενώ στην R3 οι κανονισμοί είναι αντίστοιχοι του full Gr. A, με ορισμένες τεχνικές ελευθερίες που επιτρέπονται στα Kit Car.

Εν Ελλάδι!
Το πρώτο C2 R2 έκανε την αγωνιστική του εμφάνιση στις ελληνικές ειδικές διαδρομές με το Χρήστο Οικονόμου πίσω από το τιμόνι και την τεχνική υποστήριξη της Fessas Motorsport. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο σημείωσε το 2006 εξαιρετικούς χρόνους στα χέρια του ταχύ οδηγού, ενώ για το 2007 το στοίχημα της ομάδας ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Η ομάδα αποφάσισε την εξ ολοκλήρου συναρμολόγηση στη χώρα μας ενός νέου αυτοκινήτου από το μηδέν. Το εγχείρημα αντιμετωπίστηκε ως πρόκληση για την αφοσίωση, το μεράκι και τις ικανότητες όλων των μελών της ομάδας κι έτσι σήμερα το «ελληνικό» C2 R2 είναι πραγματικότητα, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής, αρχικά, στο μικτό Φθιώτιδας και, στη συνέχεια, στο Μαύρο Ρόδο. Λίγο πριν, στον αγώνα στην Τρίπολη, ο Χρήστος Οικονόμου μάς «ξενάγησε» στα μυστικά του νέου του αυτοκινήτου και μας φιλοξένησε στο δεξί μπάκετ, για να πάρουμε μια γεύση από πρώτο χέρι των ικανοτήτων ενός από τα Gr. R, που σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.
Η αρχή όλου του εγχειρήματος έγινε λίγο μετά το τέλος του περσινού πρωταθλήματος, με την έλευση στην Ελλάδα μιας καινούργιας «γυμνής» καρότσας από τη γαλλική PH Sport, η οποία είχε «ραμμένο» τον κλωβό ασφαλείας που φέρει την υπογραφή της Matter. Επάνω σε αυτήν ξεκίνησε και η συναρμολόγηση όλων των μηχανικών μερών από τους Έλληνες τεχνικούς. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον κινητήρα των 1.600 κ.εκ. (που, ουσιαστικά, ακολουθεί τις προδιαγραφές του Gr. A), ο οποίος δεν ήρθε έτοιμος από το εξωτερικό, αλλά προετοιμάστηκε, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Citroen, από τους τεχνικούς της Fessas Motorsport. Το αποτέλεσμα σίγουρα πρέπει να κάνει τους Έλληνες τεχνικούς να χαμογελούν, καθώς η απόδοσή του ξεπέρασε τους 185 ίππους στις 7.600 σ.α.λ., που δηλώνουν οι Γάλλοι, κάτι που οφείλεται στην ιδιαίτερα σχολαστική δουλειά που έγινε σε επίπεδο συναρμολόγησης αλλά και -ακόμα περισσότερο- στην επίτευξη μιας ιδιαίτερα αποτελεσματικής χαρτογράφησης του εγκεφάλου της Jems που χρησιμοποιήθηκε. Αυξάνοντας, λοιπόν, ελαφρά το όριο περιστροφής, η απόδοση του «Made in Greece» κινητήρα έφθασε τους 190 ίππους στις 8.100 σ.α.λ. (σημειώστε ότι στο δυναμόμετρο μετρήθηκαν μέχρι και 195 ίπποι στις 8.600 σ.α.λ.!), με τη ροπή να φθάνει στην εξίσου εντυπωσιακή τιμή των 19 χλγμ. στις 6.800. Από εκεί και πέρα, η πιο σημαντική αλλαγή, σε σχέση με την έκδοση Challenge του C2, ήταν η αντικατάσταση του κιβωτίου τύπου «H» με σειριακό. Το R2, λοιπόν, φορά ένα μηχανικό σειριακό κιβώτιο 5 σχέσεων της Sadev, ενώ συνοδεύεται από διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης της ZF κι ενισχυμένα ημιαξόνια. Ιδιαίτερα καθοριστικές για την αποτελεσματικότητα του «ελληνικού» C2 ήταν και οι επιλογές στον τομέα της ανάρτησης, όπου δεν ακολουθήθηκε η λύση των αμορτισέρ/ελατηρίων της Boss. H ελληνική ομάδα παρήγγειλε μια ειδικά εξελιγμένη για το C2 ανάρτηση της Reiger, η οποία αύξησε το συνολικό κόστος, αλλά προτιμήθηκε, λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρει σε επίπεδο ρυθμίσεων αλλά και της αυξημένης αντοχής σε σκληρή χρήση, όπως σε αρκετές ελληνικές χωμάτινες ειδικές διαδρομές. Τέλος, όπως και στην περίπτωση της ανάρτησης, η επιλογή της πιο αποδοτικής λύσης έγινε και στον τομέα των φρένων, με το σύστημα πέδησης να φέρει την υπογραφή της Brembo (αεριζόμενοι δίσκοι και 4πίστονες δαγκάνες εμπρός και δίσκοι με 2πίστονες δαγκάνες πίσω). Ποιο είναι το αντίτιμο για όλα τα παραπάνω; Δεδομένου πως μιλάμε για ένα αυτοκίνητο με πραγματικά αγωνιστικές προδιαγραφές, που δίνουν τη δυνατότητα της διεκδίκησης της κορυφής της κατηγορίας, το κόστος των 45.000 ευρώ του πακέτου C2 R2, που περιλαμβάνει όλα τα μηχανολογικά μέρη αλλά και την καρότσα, είναι απολύτως λογικό. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, το ελληνικό αυτοκίνητο, αξίζει να σημειώσουμε πως το συνολικό κόστος επιβαρύνθηκε με 8.000 ευρώ για την ανάρτηση της Reiger.

Στην πράξη
Δηλαδή, στο εσωτερικό του C2. Εισβάλλοντας στη θέση του Αντώνη Γαρυφάλλη, δίπλα στο Χρήστο Οικονόμου, από την πρώτη στιγμή όλα μοιάζουν πολεμικά. Το αυτοκίνητο είναι τελείως γυμνό, με μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Στο κέντρο δεσπόζει ο σειριακός επιλογέας, με το κάθετα τοποθετημένο χειρόφρενο ακριβώς δίπλα του. Ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία και αμέσως καταλαβαίνεις ότι αυτό το C2 με τον κωδικό «R2» είναι μια πολεμική μηχανή. Είναι αδύνατο να επικοινωνήσεις χωρίς τη χρήση ενδοσυνεννόησης, αφού ο θόρυβος -αν και υπέροχος για τους συνειδητοποιημένους- είναι υπερβολικός. Η χωμάτινη διαδρομή που έχουμε επιλέξει είναι στενή και κλειστή. Τράβηγμα του επιλογέα προς τα πίσω, 1η σχέση στο κιβώτιο και το C2 ξεχύνεται μπροστά. Η δύναμη δεν εντυπωσιάζει. Ψηλά έχει ένα ξέσπασμα ισχύος, αλλά στο χώμα ο Χρήστος Οικονόμου προτιμά να περνά με μία σχέση παραπάνω, αποφεύγοντας το άσκοπο σπινάρισμα και εκμεταλλευόμενος την ελαστικότητα και τη ροπή του κινητήρα. Τι είναι αυτό που σε αφήνει με το στόμα ανοικτό; Η λειτουργία της ανάρτησης. Πραγματικός οδοστρωτήρας, περνά από τα πολύ «κακά» κομμάτια με χαρακτηριστική άνεση, δείχνοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει. Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό είναι πολεμική. Ο Χρήστος κάνει συχνή χρήση του σειριακού επιλογέα αλλά και του χειρόφρενου, ουσιαστικά τοποθετώντας το αυτοκίνητο πριν από τη στροφή. Λύση ενδεδειγμένη, αφού, με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται –όσο αυτό είναι δυνατόν- η υποστροφή. Από εκεί και πέρα, ποιο είναι το βασικό στοιχείο, σε σχέση με τη συνολική συμπεριφορά και την αίσθηση που σου δίνει το C2; Η προοδευτικότητά του, αφού, παρά το σχετικά κοντό μεταξόνιο, οι όποιες αντιδράσεις αλλά ακόμα και η υπερστροφή δεν εμφανίζονται απότομα, καθιστώντας το αυτοκίνητο φιλικό, ενώ, όπως μας εξηγεί και ο Χρήστος Οικονόμου, αυτό είναι που σε κάνει να το εμπιστεύεσαι. Η ουσία είναι ότι πρόκειται για πολεμική μηχανή. Δεν είναι S1600, αλλά σίγουρα συγκρίνεται στα ίσια με ένα εξαιρετικό Gr. Α, όντας ικανό να «γράψει χρόνο» στις ειδικές αλλά και να προσφέρει ευχαρίστηση στο πλήρωμα. Ένα καθαρόαιμο αλλά και προσιτό οικονομικά σύνολο, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δείγματα, και σε επίπεδο αξιοπιστίας, το οποίο, αναμφίβολα, αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για την προοπτική που δημιουργεί η έλευση της νέας κατηγορίας._ Π. Τ.

TEXNIKA XAPAKTHPIΣTIKA
KINHTHPAΣ: Εξέλιξη του TU5JP4S
KYBIΣMOΣ: 1.592,64 κ.εκ.
MEΓ. IΣXYΣ: 190 ίπποι/8.100 σ.α.λ.
MEΓ. POΠH: 19 χλγμ./6.600 σ.α.λ.
METAΔOΣH: 5άρι σειριακό κιβώτιο Sadev με μπλοκέ ZF
ANAPTHΣH
EMΠPOΣ: Γόνατα ΜακΦέρσον, αμορτισέρ Reiger
ΠIΣΩ: Ημιάκαμπτος άξονας, αμορτισέρ Reiger
ΦPENA
EMΠPOΣ: Aεριζόμενοι δίσκοι (302 χλστ. για άσφαλτο, 283 χλστ. για χώμα) με 4πίστονες δαγκάνες
ΠIΣΩ: Δίσκοι 247 χλστ. με 2πίστονες δαγκάνες
ΣYΣTHMA ΔIEYΘYNΣHΣ: Ηλεκτρική κρεμαγιέρα 2,6 στροφών
AMAΞΩMA: Roll cage της Matter
BAPOΣ: 1.000 κιλά

CITROEN C2 R2

Πλήρωμα: Χρήστος Οικονόμου, Αντώνης Γαρυφάλλης
Αυτοκίνητο: Citroen C2 R2
Ελαστικά: Michelin
Αρχιμηχανικός: Χόχολης Δημήτρης
Μηχανικός: Σαρρής Στέλιος
Μηχανικός: Μπέζαρης Χρήστος
Ηλεκτρολόγος: Εφραιμίδης Ηρακλής
Φανοποιός: Χατζηβούλγαρης Απόστολος
Φανοποιός: Αμουτζίδης Νίκος

Η Fessas Motorsport συνεργάζεται σε μηχανικά θέματα με την Kirkos Racing Team, τον κ. Σταύρο Νομικό σε θέματα που αφορούν το Engine Management και τoν κ. Xρήστο Αμβράζη της Colin Rally Preparations.